Kartografické centrum

V pátek 16.9. 2022 navštívila 7. třída za doprovodu učitelů akci ve Velkých Opatovicích s názvem Kartografické a geodetické dny. Na akci se podílelo mnoho českých vysokých škol – Univerzita obrany, Přírodovědecká fakulta MU, Univerzita Palackého, Lesnická a dřevařská fakulta, Vysoká škola báňská a další. Na žáky tu na stanovištích kolem i uvnitř zámku čekali studenti i vyučující těchto škol s nejrůznějšími úkoly. Mohli si zde vyzkoušet, jak fungují různé měřicí přístroje a nejmodernější zařízení. Exkurze se všem líbila, některé úkoly byly pro žáky výzvou. Čekaly tu na ně ale i mnohé odměny ;-). Zde ještě ohlasy některých žáků:

Zábavný výlet pro všechny. Naučíte se tu měřit, hledat podle souřadnic. Taky se dozvíte, co dělají vojáci a vojáci meteorologové. Vyzkoušíte si tu i 3D realitu a spoustu dalších zajímavých věcí. Dostanete i odměny za dobře splněný úkol. Bylo to super.
Na výletě se mi nejvíce líbilo stanoviště, kde jsme velkými kladivy zabouchali půdní vrták a následně vytáhli. Dále jsme zkoumali rozmanitost půdních vrstev.

 

David Lefler, Markéta Letfusová, Soňa Maňoušková