Vítání jara na základní škole

Mateřská a základní škola společně připravily tradiční vynášení Moreny, vládkyně zimy.

Morena je ošklivá zachmuřená bohyně zimy, je vnímána jako zlá babice, nicméně její úkol je i přinášet všem v přírodě pokoj, klid a odpočinek, aby načerpali nové síly před dalším rokem. Když se na jaře vše probouzí, je třeba vládu bohyně ukončit. Zapálením očistného ohně, vhozením Moreny do vody a zpěvem. Naše děti takto společně vynesly zimu, a všichni tak můžeme vítat jaro.

Jarní téma měl i jarmark a dílničky ve škole, které si společně připravila mateřská a základní škola. Děti si mohly v dílničkách vyrobit jarní zápichy, veselé zajíčky, plyšáky z deky, či vyzkoušet připravené jarní poznávání. I výrobky prodávané na jarmarku byly velmi rozmanité, koupit jste si mohli jarní ozdoby, velikonoční dekorace, věnce a rámečky na dveře, sladkosti a sušenky, předpěstované bylinky, zeleninu, jahody, pažitku a mnoho dalšího. Jaro dýchalo i z dílny manželů Dostálových, plné květin a květinových aranžmá.

Tradičně příjemné bylo posezení ve školní kavárně s mnoha moučníky a dalším občerstvením.
Po téměř dvouleté pauze jsme tak všichni byli rádi, že jsme se opět potkali a všudypřítomné jaro nás povzbudilo. Děkujeme všem, kteří se zapojili do příprav a také všem návštěvníkům.

Výtěžek z akce se věnuje na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Všem, kteří přispěli, děkujeme!

 

Žáci a učitelé.